Odc. 212 – Remigiusz Rączka pokazuje, jak przygotować zupę – krem z zielonego groszku, pstrąga z czosnkiem niedźwiedzim i papardelle z cukinii oraz tartę jagodową z malinowym kisielem. Składniki poniżej:
Zupa – krem z zielonego groszku

zielony groszek – 1 kg
bulion drobiowy – 1,5 l
cebula – 1 szt.
masło – 2 łyżki
białe wino wytrawne – 150 ml sok z połówki cytryny
śmietana kremówka – 30-50 ml
śmietana kwaśna – 4 łyżki
świeża mięta – kilka listków
pieprz cytrynowy – do smaku
sól, pieprz czarny – do smaku

Pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim

pstrąg tęczowy – 2 szt.
świeży czosnek niedźwiedzi – garść
oliwa – 2 łyżki
sól, pieprz młotkowany – do smaku
sok z polówki cytryny
masło – 1 łyżka
olej – 70 ml
woda – 50 ml

papardelle z cukini:
cukinia mała – 2 szt.
marchew – 2 szt.
czosnek – 1 ząbek
masło – 2 łyżki
białe wino wytrawne – 100 ml
pestki dyni – 50 g
kiełki słonecznika – 25 g
krem balsamiczny – 2 łyzki
przyprawy do smaku:
sól, papryka wędzona, tymianek,
pieprz cytrynowy, pieprz czarny

Tarta jagodowa

mąka pszenna – 25 dag
mąka ziemniaczana – 10 dag
masło – 25 dag
cukier – 10 dag
cukier wanilinowy – 1 op.
jagody – 0,5 l
cukier puder – 1 łyżka

kisiel malinowy:
maliny – 20 dag
woda – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżka

source

(5652)

FOODporn.pl Rączka gotuje -krem z zielonego groszku, pstrąg z czosnkiem niedźwiedzim, tarta jagodowa

About The Author
-