Odc. 317 – Remigiusz Rączka proponuje dania z indyka – faszerowany udziec indyczy, hamburger z indyka i krem z kukrydzy na bulionie indyczym. Składniki poniżej:
Zupa kukurydziana

bulion indyczy – 1,5 l
kukurydza marynowana – 2 puszki
por – 1 szt.
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
masło – 0,5 kostki
tarty świeży imbir – 2 łyżeczki
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – 4 łyżki
pestki z dyni – garść
chilli – szczypta
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka

grzanki:
chleb – 2 kromki
masło – 1 łyżka
tarty parmezan – 1 łyżka

Burger indyczy

mielony udziec indyczy – 300 g
jajko – 1 szt.
celula biała – 1 szt.
olej – 50 ml
sól, pieprz – do smaku
cebula czerwona – 1 szt.
ser żółty – parę plasrów
sałata – kilka liści
pomidor – 1 szt.
ogórek – 1 szt.
majonez – 1 łyżka
sos barbecue – 1 łyżka

Faszerowany udziec indyczy

udziec indyczy – 1 szt. (ok. 1 kg)
cebula – 1 szt.
ugotowana kapusta kiszona – 20 dag
grzyby świeże – 15 dag
masło – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – 1 pęczek

do smażenia:
olej – 30 ml
masło – 1 łyżka
karmelizowana cebula w winie:
cebula czerwona – 2 szt.
wino czerwone wytrawne – 100 ml
masło – 1 łyzka
chilli – szczypta
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – 0,5 pęczka

jesienna sałatka dyniowa:
pieczona dynia hokkaido – 100 g
ugotowane ziemniaki – 100 g
suszone pomidory – 2 łyzki
kapary – 1 łyżka
czerwona papryka – 0,5 szt.
papryka chilli – szczypta
ocet winny – 1 łyżeczka
oliwa – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – 0,5 pęczka

source

(164)

FOODporn.pl Rączka gotuje – dania z indyka i krem kukurydziany

About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>