Odc. 309 – Remigiusz Rączka przygotowuje penne z kurczakiem w sosie serowo-winnym, wegetariańskie hamburgery z karminadle z selera. Podaje też fajny przepis na przetwory – cukinia w curry. Składniki ponizej:
Warzywne hamburgery
bułki do hamburgerów – 4 szt.
kapusta kiszona – 2 garście
papryka marynowana – 1 szt.
cebula – 1 szt.
pomidory – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku
żółty ser – 4 plastry
karminadle z selera:
ugotowane selery – 2 szt.
liście selera – kilka sztuk
papryka wędzona – 1 łyżeczka
curry – 0,5 łyżeczki
czarnuszka – 0,5 łyżeczki
pieprz, sól – do smaku
ostra papryka – do smaku
czosnek – 4 ząbki
jajko – 1 szt.
bułka tarta – ok. 1 szklanka
olej do smażenia – 1 szklanka
sos słodko-kwaśny:
majonez – 2 łyżki
ketchup – 2 łyżki
pieprz – do smaku
Penne z kurczakiem w sosie serowo-winnym
makaron penne – 1 op.
piersi z kurczaka – 2 szt.
marynata:
olej – 50 ml
czosnek – 3 ząbki
papryka wędzona – 0,5 łyżeczki
curry – 0,3 łyżeczki
kurkuma – 0,3 łyżeczki
pieprz cytrynowy – do smaku
sól – do smaku
śmietana kremówka – 0,5 l
wino białe wytrawne – 300 ml
ser gorgonzola – 200 g
suszona bazylia – szczypta
tarty parmezan – 100 g
pieprz czarny – do smaku
Cukinia w curry
cukinia żółta i zielona – 2,5 kg
zalewa:
woda – 7 szklanek
cukier – 2 szklanki
sól – 1,5 łyżki
ocet – 1,5 szklanki
gorczyca – 1 łyżka
curry – 1 łyżka
cebula – 2 szt.
papryczka chilli – 1 szt.
liście selera – kilka sztuk
papryka ostra – do smaku
source
(1604)