Pizza EATaliano;) Proponuję prosty przepis na pizzę, lepszą niż w pizzeriach. Dodatkowo przepis na prosty sos do pizzy.

Mleko i woda muszą być letnie, aby wysoka temperatura nie zabiła drożdży. Nie mogą też być zimne, gdyż drożdże nie zaczną uczty na cukrach. Rozczyn powinien być lekko gęsty. Wyrasta kilkanaście minut. Ciasto wyrabiamy, aż będzie „puchowe”, elastyczne i dobrze napowietrzone. Poczujesz od razu, gdy zacznie ożywać ci w dłoniach. Rośnie ok. 30 minut. Później delikatnie wyrabiamy ponownie i zostawiamy na 10 minut, niech odpoczywa. Sosu i składników nie dajemy wiele,gdyż pizza będzie pływać. Zgodnie z włoską zasadą, nie przykrywamy składników serem. Po upieczeniu posypujemy subtelnie mozzarellą i rukolą. Proponuję też przed podaniem polać oliwą i posypać świeżym pieprzem – efekt jest fenomenalny!

Co do mąki i wody proporcje zawsze są „około”. Temat trzeba wyczuć;)

Składniki:
– mąka pszenna
– cukier
– sól
– drożdże
– mleko
– rukola
– oliwa z oliwek
– papryka
– szynka
– pomidory
– bazylia, oregano, tymianek
– mozzarella
– pomidory
– koncentrat pomidorowy
– kukurydza
– czosnek

source

(1258)

FOODporn.pl Pizza domowa – przepis

About The Author
-