Pizza to moja pasja, a w tym filmie pokazuję jak zrobić epicką pizzę w domu! :-)
Zasubskrybuj mój kanał ►

Przepis na pizzę jest bardzo prosty, musisz użyć odpowiednich proporcji składników i stosować się do porad z tego filmu.

Ciasto na pizzę – składniki:
– mąka pszenna 250 g
– ciepła woda 150 ml
– drożdże instant 5-7 g
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól do smaku

Sprawdź pełną wersję przepisu:

Zajrzyj też na bloga, gdzie mam kilkadziesiąt przepisów na różne pizze: www.zajadam.pl/pizza

source

(252938)

FOODporn.pl Pizza domowa – co musisz wiedzieć, żeby zrobić genialną pizzę

About The Author
-

29 komentarzy

  • Striker
    Reply

    Piekę pizze domową, a w zasadzie uczę się, eksperymentuję od 15 lat i mogę stwierdzić, że jest to najlepszy i najprostszy przepis. W sumie identyczny jak u innego YTbera (Piotrek), ale taki sam i genialny. I tak jak mówisz, domowy piekarnik – ile fabryka dała i w krótkim czasie. A te stare przepisy gdzie dawało się jeszcze jajka, proszki do pieczenia i piekło się toto nawet po 25 minut (serio?) i wychodził kamień, należy spalić w piecu.

  • nolbex
    Reply

    Najlepszy przepis na domowa pizzę to wybudować sobie w ogródku piec do pizzy/chleba opalany drewnem ? i mąka caputo 00

  • sahipp kowalski
    Reply

    nie przeczę że Twoja pizza jest ok ale na pewno nie jesteś w stanie zrobić takiej pizzy u siebie jak w dobrej pizzerii. Nie masz pieca do tego. a to bardzo ważna sprawa. Poza tym dużo
    jeszcze Tobie brakuje do jakiego
    kolwiek dobrego przepisu, to co podałeś to taki ogólny, przeciętny przepis… nie zbliżyłeś się nawet do tych dobrych sekretnych przepisów ;-) Więcej nic nie powiem ;-) Ale i tak łapka w górę za chęci i pomysł… Pozdrawiam ;-)

  • michalzy
    Reply

    Procentowo?Stosunek wody do mąki???Jak nie znasz kombinacji to znaczy ,że poprostu masz przepis i już.A jak bym chiał zrobić trzy??Timewaister

  • Thornwald
    Reply

    Nie lubię hejtować, ale jak ktoś kaleczy nasz język polski to trochę przykro. Mówisz "pięć gram". Jak kupujesz ziemniaki to też mówisz: "poproszę 5 kilogram ziemniaków"? Nauczmy się mówić po polsku. Pozdrawiam.

  • Skai
    Reply

    Tym by się nie najadł nawet mój 6-letni żółw. 250g mąki? Toż nawet do kuchni się nie opłaca wchodzić. Ja robię zawsze z ok 600g mąki, wody na oko, 20-25g drożdży świeżych i oleju aromatyzowanego. Domowa pizza? Sos z przecieru i suszone zioła do ciasta oraz "na górę". Pozdrawiam

  • Coolek
    Reply

    Przepis tragiczny:
    1) Drożdzy dajemy ok 0,2% masy mąki – cokolwiek wiecej jest po prostu niepotrzebne
    2) Zdecydowanie za mało wody. W pizzy neapolitańskiej powinno dać się 58% wody, ALE wypieka się ją w piecu opalanym drewnem, który osiąga temperaturę ok 480 stopni Celsjusza i pieczenie trwa 2-3 minuty.. W domu powinno się stosować ciasto o co najmniej 65% stosunku masy wody do masy mąki. Wtedy, pomimo dłuższego czasu wypiekania mamy nadal mięsiste i miękkie ciasto.
    Jako że ciasto autora jest za suche, dlatego niesamowicie wręcz ono chrupie i jest twarde. Każdy szanujący się mistrz pizzy od razu by to wyrzucił, a tutaj tłumaczenie że niby tak ma być.

  • Piotr C.
    Reply

    Idealne nie, to jest suchy gruby gniot, musi być bardziej nawodnione i cieńsze. Na 250g mąki 160g wody i ma być klejące, potem się po trochu dodaje mąki jeszcze i dopiero po czasie faktycznie przestaje się kleić. Nawodnienie nie sprzyja wygodnemu wyrabianiu, ale trudno. I nie szczypta soli, tylko dobre pół łyżeczki. I oliwa wcale nie jest żadnym kluczem do dobrego ciasta, wcale nie musi jej być, ważniejsza jest dobra mąka. I ciepłą wodę tylko do drożdży w proszku, do zwykłych normalną zimną. Reszta jest dobrze, piekarnik tak jak mówisz.

  • Ewa Sadowska
    Reply

    Po 6 minutach pizza wciaz lekko surowa w srodku, ja mysle ze z 10 min trzeba potrzymac jak nic, tylko w jakichs specjalnych piecach jak w restauracji wystarczy 6min

  • Kamil
    Reply

    Następnym razem niech pan sobie podłoży smasztkę do rąk lub zwykły zwilżonymi ręcznik kuchenny nie będzie się Panu ślizgać deska. Taka moja rada. Chyba ze panu to nie przeszkadza?pozdrawiam dobry sposób ?

  • Lldb 123
    Reply

    Tutaj bardziej chodzi o to zeby do ciasta nie dostawalo sie powietrze jak sie je odstawia czy ta wilgoc ma tez jakies znaczenie?

  • abc abc
    Reply

    bez cukru czy mi coś umknęło? po godzinie wyrastania ciasta (wyrosło bardzo ładnie ale strasznie się kleiło mimo że dałam więcej mąki niż w przepisie) włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 250 st C, po sześciu minutach spód był totalnie biały, pizza urosła, w ogóle nie była chrupiąca tylko miękka i rozpadająca się, coś mi nie pykło :/

  • LordTrion
    Reply

    Tylko ze sól może zabić drożdże i powinno się ją dodawać na końcu. A według włosa wszystkie składniki powinny być zimne

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>