Mini tarty jabłkowe – przepis: czekoladowakrainka.blogspot.com

moje linki:
instagram: @paulinakorol
facebook: korol
snapchat: pozdrokorol

Linki do JACKOBA:
instagram: @jackobbuczynski
facebook: jackobbuczynski
blog: nouw.com – jackobbuczynski

Składniki na 24sztuki:

kruchy spód:
-200g zimnego pokrojonego masła
-1 i 0,25 szkl. mąki
-0,25 szkl. cukru
-2 łyżeczki skórki z cytryny
-szczypta soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 żółtka jaj
-kilka łyżek bardzo zimnej wody ok. 2 łyżki

Do miski wrzucić mąkę i masło, rozgnieść tak aby powstały małe kawałeczki masła obtoczone mąką. Następnie należy dodać skórkę z cytryny, cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Dodać żółtka i kilka łyżek zimnej wody, chodzi nam o uzyskanie elastycznego nie klejącego się do rąk ciasta.
Takie ciasto należy owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Wypełnienie:
-1 kg kwaśnych jabłek ja użyłam antonówek
-0,25 szkl. cukru
-2 łyżki mąki
-sok wyciśnięty z połówki cytryny
-2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymiesza.

Piekarnik nagrzać do 190°C.

Wyjąć ciasto z lodówki, foremki do muffinek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkowywać do 0,5cm grubości i wykrawać koła szklanką lub foremką do ciastek. Takie kółka przekładać do foremek, wypełniać jabłkami i opcjonalnie przykrywać dodatkowym ciastem.

Piec 20 minut.

Podawać na ciepło lub zimno z lodami lub cukrem pudrem.

Smacznego !!!

Muzyka:
„Little idea – bensound.com”
„Ukulele – benz-und.com”

source

(749)

FOODporn.pl MINI TARTY JABŁKOWE – Korol w kuchni odc. #4 gościnnie @JACKOBBUCZYNSKI

About The Author
-