ZASUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ ➡➡➡
FACEBOOK ➡➡➡
INSTAGRAM ➡➡➡

Składniki na 4 os.

– Pasta:
3 szt. Szalotki duże
2 szt. Trawy cytrynowej
Kawałek imbiru na grubość palca
3 ząbki czosnku
20 g Orzechy nerkowca
5 strąków suszonego chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ziarna kolendry
1/2 łyźki pasty krewetkowej
5 łyżek wody
2 łyżki oleju arachidowego

Trochę oleju do smażenia

1 l bulionu drobiowego
250 ml Mleko kokosowe
Pęczek pandanu
1/2 łyżki cukru kokosowego
Sos rybny do doprawienia
Sok z limonki do smaku

Do wydania:
2 ugotowane piersi z kurczaka
Szpinak
Kiełki fasoli mun
Smażone kostki tofu
Ugotowane nudlle pszenne lub makaron ryżowy
Kolendra

Przygotowanie:
Składniki na pastę zmiksuj na gładką masę.
Do garnka wlej trochę oleju, rozgrzej i dodaj pastę. Smaż ok 2-5 min.
Zalej bulionem, mlekiem kokosowym, dodaj pandam i cukier kokosowy.
Gotuj ok. 20/30 min., po tym czasie dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki.

W miseczce ułóż makaron, szpinak, smażone tofu, kurczak, kiełki i posyp kolendrą.

Smacznego :)

source

(5516)

FOODporn.pl Malezja: Zupa laksa | UMAMI

About The Author
-