Sezon na dynię uważamy za otwarty! Dynia jest bogata w witaminy, minerały (w tym cynk) oraz karoteny (w tym prowitaminę A). Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kilogramów to dyniowe potrawy są strzałem w dziesiątkę.

Dlaczego warto jeść dynię?

– jest źródłem błonnika, który m.in. wspomaga trawienie,

– zawiera składniki mineralne i witaminy, które wspierają nasz układ odpornościowy – akurat jesień to okres przeziębień, dlatego warto ją włączyć do jadłospisu,

– ma świetny wpływ na skórę,

– zawiera witaminę A, która korzystnie oddziałuje na wzrok
jest pyszna i można na jej bazie wyczarować wiele potraw, na słodko i na słono

Mamy dla Was przepis na zupę-krem z dyni. Jesienią ma się większą ochotę na zupy, ponieważ działają rozgrzewająco. Każdy ma inny sposób na dyniową zupę – podzielcie się swoim w komentarzu!

Składniki:

– 2-3 kg dyni
– 500 g ziemniaków
– 2 marchewki duże
– 2 cebule
– kawałek kłącza imbiru
– wywar warzywny
– sól
– czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy w kawałki.
2. Cebule oraz ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę.
3. Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
4. Do garnka wkładamy dynię, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewamy około 2-3 litrów wywaru warzywnego, solimy i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
5. Zupę blendujemy na jednolitą masę.

Przed podaniem doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!

source

(1104)

FOODporn.pl Łatwa zupa dyniowa – szybki sezonowy przepis!

About The Author
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>