KUKURYDZIANA ZUPA KREM NA OSTRO

Pełny przepis poniżej:

Składniki:
– 500 g kukurydzy z puszki
– 5 cebul
– 90 g masła
– 2 świeże papryczki chilli
– 300 ml śmietanki 30%
– 300 ml wody
– sól
– pieprz
– pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
Do podania:
– 4 łyżki kukurydzy z puszki
– garść świeżego tymianku
– ostra papryka w proszku
– świeża bazylia

Przygotowanie:
1. Cebulę oraz papryczki pokrój na kawałki i podsmaż w garnku na maśle przez ok. 2 min do zeszklenia.
2. Dodaj kukurydzę i podsmażaj całość jeszcze kilka minut.
3. Dolej śmietankę oraz wodę i gotuj aż kukurydza będzie miękka (ok. 15 min).
4. Zupę zdejmij z ognia i zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
5. Na patelni podsmaż 4 łyżki kukurydzy. Dodaj posiekany tymianek i dopraw solą i pieprzem.
6. Zupę podawaj z podsmażoną kukurydzą z tymiankiem, ostrą papryką w proszku i świeżą bazylią.
Smacznego!

Wskazówka: Jeśli krem wyjdzie za gęsty, dodaj równe ilości wody i śmietany.

source

(3)

FOODporn.pl Kukurydziana zupa krem

About The Author
-