Zapraszam na przepis na zupę pikantno-kwaśną-jak z chińskiej restauracji.Smacznego:)

Składniki:

250 gram drobno pokrojonej polędwicy wieprzowej zamarynowanej w 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,1 łyżeczce sosu sojowego i 1 łyżeczce oleju sezamowego i szczypcie białego pieprzu.
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 opakowanie tofu-300 gram
1 marchewka pokrojona w słupki
140 gram pędów bambusa
garść suszonych grzybów mun-najlepiej pokrojonych w cieniutkie paseczki
10 grzybów shitake
50 ml chińskiego czarnego octu chinkiang
1 łyżka oleju sezamowego
2 roztrzepane jaja
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie do zagęszczenia zupki
posiekany pęczek dymki
opcjonalnie olej chilli
można dodać pikantności czarnym pieprzem

Wszystkie azjatyckie składniki kupicie w Poznaniu w sklepie Hong Yu na ul.Św.Marcin 27/1.

source

(13241)

FOODporn.pl Kuchnia chińska-łatwy przepis na zupę pikantno-kwaśną.

About The Author
-