PRZECIER POMIDOROWO – DYNIOWY jest genialny zimą:
– do zupy pomidorowo – dyniowej
– sos do spaghetti
– sos do posmarowania pizzy itp
– baza do ketchupu

Używam pomidorów paprykowych bo są najtańsze :-) Czemu dodaję dyni? Bo jest jeszcze taniej i zdrowiej! DYNIA:
-pomaga wrócić do sił po chorobie
-zawiera witaminę C, E, B1, B2, PP oraz beta karoten
-zawiera żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez
-dodaje blasku cerze (patrz punkt 1 i 2 ? )
-pomaga przy ZAPARCIACH i nieżytach przewodu pokarmowego

KETCHUP DLA MALUSZKA 6M+
Takiego „ketchupu” nie doprawiaj! Wsytarczy dodać suszone oregano by podkręcić smak. Na smak ketchupu przyjdzie czas.

KETCHUP dla starszaków:
wystarczy odlać pół szklanki przecieru (podgotować by mocno zgęstniał lub dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie – mieszaj póki nie zgęstnieje) i doprawić do smaku!
Potrzebujesz troszkę dobrej soli (np kłodawskiej), szczyptę pieprzu czarnego, dwie kropelki octu jabłkowego/balsamicznego (są bardzo wartościowe w przeciwieństwie do spirytusowego!) czy soku z cytryny oraz czegoś słodkiego – najlepiej sprawdza się melasa daktylowa lub miód (ok 1/3 łyżeczki).

28 PRZEPISÓW NA WYKORZYSTANIE DYNI:

KETCHUP POMIDOROWO-OWOCOWY bez cukru:

Smacznego!

Ania

source

(212)

FOODporn.pl Ketchup pomidorowo dyniowy

About The Author
-