Przepis na pyszną kanapkę z duszonym porem, śledziem, jabłkiem i grejpfrutem. Sprawdź nasz pomysł na drugie śniadanie w diecie niskocholesterolowej. Poznaj smaczne przepisy, które pomogą obniżyć podwyższony poziom cholesterolu we krwi.
Składniki przepisu:
• 1 kromka chleba żytniego z ziarnami
• 50g fileta śledziowego w zalewie olejowej
• 1 mały por
• 50-100ml wody
• łyżka oleju rzepakowego
• 1/3 jabłka
• 1/2 żółtego grejpfruta
• listki rozmarynu do dekoracji
Wykonanie:
Z pora odetnij zieloną część, a białą przekrój na pół i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Białą część pora podziel na mniejsze części i dodaj do rondelka. Do pora dodaj tyle wody, aby przykryć jego powierzchnię, dopraw szczyptą soli i zagotuj. Warzywo duś na najmniejszym ogniu aż zmięknie oraz woda odparuje. Na koniec duszenia do pora dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego. Z jabłka wykrój kilka plastrów, które następnie pokrój na grube słupki. Grejpfruta obierz za pomocą noża, usuwając białą, gorzką skórkę. Wyfiletuj grejpfruta, usuń błony, wycinając sam miąższ. Gotowego grejpfruta pokrój na mniejsze cząstki. Filet śledziowy odsącz z zalewy olejowej i pokrój na mniejsze kęsy. Na kromkę chleba wyłóż podduszonego pora, słupki jabłka i kawałki śledzia. Na sam wierzch połóż grejpfruta i udekoruj potrawę listkami rozmarynu.
Smacznego!
Sprawdź nasze przepisy wideo w diecie na podwyższony cholesterol:
Np.
Jaglanka z ogórkiem cytrynowym, prażonym słonecznikiem i sezamem
Kanapka z duszonym porem, śledziem, jabłkiem i grejpfrutem
Pieczony dorsz z jarmużem na puree z dyni z curry oraz prażoną kaszą
Tost z pastą jajeczną z musztardą francuską i rzodkiewką
Sałatka z brokułem, gruszką i pomidorkami
❤ Subskrybuj nasz kanał na YouTube www.youtube.com/MedmeWideo
ODWIEDŹ: www.medme.pl
JAK OGLĄDAĆ:
source
(356)