Z cyklu: Gotuj z TV POWIAT Zupa Zalewajka.Prezentujemy stare receptury potraw z terenu ziemi powiatu chrzanowskiego. Zalewajka, to pyszna pożywna zupa. Recepturę jej przygotowania przedstawia Barbara Paszcza z KGW Karniowice wraz z młodzieżą ZSTU w Trzebini. Życzymy smacznego! Produkcja: TV Powiat maj 2014.

source

(14980)

FOODporn.pl Jak dawniej nasze babcie i mamy gotowały… zupa zalewajka

About The Author
-

11 komentarzy

  • Boguś K
    Reply

    Ten przepis jest pełen podstawowych błędów.
    1. Kości podczas pieczenia oddają smak. Wyraźnie widać, że na dnie naczynia, w którym się piekły pozostał wypieczony z nich sosik, który się zmarnował. Gdybyż go choć zdeglasowano.
    2. Kości wrzucono do garnka z gorącą wodą. Wiadomo, że kości na wywar daje się do zimnej wody a nie do gorącej. Do gorącej wrzuca się mięso jeśli chcemy by w nim pozostał smak a nie kiedy chcemy by przeszedł on do wywaru.
    3. Zaraz po wrzuceniu do garnka kości, wrzucono ziemniaki. Ziemniaki gotują się o wiele krócej niż kości na wywar. Pokrojone w kostkę ziemniaki miękną już po 10 – 15 minutach. Dla kości to zbyt krótki czas gotowania. Aby zrobić dobry wywar z kości powinny się one gotować o wiele dłużej.
    4. Liść laurowy i ziele angielskie dodaje na samym początku gotowania by ich aromaty zdążyły przejść do wywaru. Tylko pieprz i majeranek można dodawać na końcu.
    *
    P.S.
    Ten uczeń aspirujący do miana kucharza nie tylko sam z siebie nie wie, że zakwas trzeba przed jego wlaniem do garnka dokładnie wymieszać ale do tego jest głuchy i nie słyszy, jak mu o tym mówi „instruktorka”.

  • Ziber Ziber
    Reply

    To jakaś kartoflanka , koło zalewajki to nawet nie stało , panie nie mają pojęcia….masakra totalna! Gotuj z TV Powiat no no , jakieś jaja…..

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>