Zapraszam do subskrypcji mojego kanału:

Grecka zupa cytrynowa – Natalia w Kuchni

Liczba porcji: 6

Składniki:

2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka koperku
sól
tymianek
2 litry wody
½ główki sałaty rzymskiej
100 g długoziarnistego ryżu
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 cytryna
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę i korzeń pietruszki oczyścić oraz umyć.
2. Marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę i czosnek grubo pokroić.
3. Udka z kurczaka umyć i włożyć do garnka.
4. Dodać rozdrobnione warzywa, pół pęczka natki pietruszki, koperek, tymianek, sól i 2 litry wody.
5. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na średnim ogniu przez 50-60 minut.
6. Sałatę rzymską umyć i pokroić w 1 cm paski.
7. Pozostałą natkę pietruszki drobno posiekać.
8. Wyjąć udka z garnka, po przestudzeniu obrać ze skóry i widocznych kawałków tłuszczu.
9. Mięso wyluzować z kości i pokroić na małe kawałki.
10. Rosół przecedzić przez sito, ugotowane warzywa wyrzucić.
11. Rosół zagotować, zdjąć tłuszcz, dodać ryż, gotować pod przykryciem 10 minut.
12. Kawałki kurczaka i sałatę dodać do zupy i zagotować, gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
13. Sok z cytryny wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki, pieprzem, kilkoma łyżkami zupy, (temperatura mieszanki powinna być zbliżona do temperatury zupy). Następnie całość wlać do garnka z zupą.
14. Doprawić solą i pieprzem.

Muzyka:

Audionautix: Walk In The Park Full – na licencji Creative Commons Attribution (
Wykonawca:

source

(1521)

FOODporn.pl Grecka zupa cytrynowa | Natalia w Kuchni

About The Author
-

1 komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>