Chińska zupa jarzynowa – instrukcja video krok po kroku. Zupę to ponoć bardzo popularną w Chinach poznałem dość niedawno. Jako, że kuchnie azjatyckie są jednymi z moich ulubionych więc sprubowałem tym razem zrobić jakąś zupkę. Efekt był jak najbardziej pozytywny i od tego czasu robiłem ją już kilkakrotnie. Polecam osobom lubiącym zupy jako odmiana w codziennej kuchni polskiej.

Składniki (4 porcje):

@ wywar z warzyw (ok. 1litr)
@ pojedyńcza pierś z kurczaka
@ cebula
@ kilka grzybów „Mun”
@ ok 200 g. kapusty pekińskiej
@ warzywa chińśkie (kiełki fasoli mung,pędy bambusa itp. )
@ ząbek czosnku
@ papryczka chili
@ makaron (wedle uznania);
@ olej do smażenia
@ sos sojowy, łyżka wytrawnego wina lub piwa
@ cukier, sól

Przygotowanie:

Moczymy grzybki w przegotowanej wodzie aż zmiękną. Gotujemy wywar z warzyw. Możemy dodać kostkę rosołową dla poprawienia smaku. W osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy. Mięso kurze kroimy na małe kawałki. Dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę. Tniemy kapustę pekińską i przekłądamy do głębokiego naczynia. Pokrojone chińskie warzywa dodajemy do kapusty. Możemy użyć także jakiegoś miksu chińskich warzyw. Ja używam sałatki orientalnej, która zawiera kilka ciekawych chińskich warzyw. Do tego samego naczynia dodajemy posiekany czosnek, obraną z pestek i pokrojąną papryczkę chili oraz nasze grzybki (także kroimy na jak najmniejsze kawałki) . Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso z cebulą. Smażymy aż mięso będzie miękkie a cebulka zarumieniona. Dodajemy resztę warzyw. Polewamy sosem sojowym oraz piwem. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz soli. Dusimy do miękkości. Kiedy już wszystkie składniki są gotowe łączymy je na talerzu. Pamiętajmy aby wywar, wkład a także makaron były odpowiednio ciepłe. Najpierw nakładamy makaron. Następnie wkład mięsno-warzywny. Na końcu zalewamy wszystko wywarem. Zaraz podajemy. Smacznego !!!

source

(9339)

FOODporn.pl Chińska zupa jarzynowa

About The Author
-