Nasza wegańska i bezglutenowa tarta to dość wytrawna słodycz, ale z pewnością zadowoli nie tylko dziecięce podniebienia.

Dziś odbijamy trochę w bok od włoskich inspiracji w stronę francuskich wypieków.

Połączenie kukurydzianego ciasta, wierzchu o kremowo-sernikowej konsystencji, z dużą ilością gorzkiego kakao, z dodatkiem wiśni i orzechów uwieńczone polewą z kokosowej bitej śmietany, daje sporą dawkę pożywnej energii w sam raz na początek dnia lub przed treningiem.
Zapomnielibyśmy jeszcze o kropce nad ”i” czyli startej gorzkiej czekoladzie.

Może być włoska taka jak nasza, z którą mieliśmy tylko jeden problem: za szybko znikała, nie wiadomo jak i nie wiadomo gdzie. Nikt nie chciał się przyznać ;)

Przepis:

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: 2 nieduże tarty

Składniki – Spód:
– 25 dag mąki kukurydzianej
– 12,5 dag mąki ziemniaczanej
– 5 dag brązowego cukru pudru
– 1 szczypta soli
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 3/4 łyżeczki sody
– 100 ml mleka kokosowego
– 100 ml oleju rzepakowego
– 75 ml śmietanki sojowej

Składniki – Krem czekoladowy do tarty:
– 2 kostki tofu
– 8 łyżek cukru pudru
– 8 łyżek kakao
– 35 ml wody różanej
– 5 dag orzechów włoskich
– 1 szklanka odcedzonych wiśni z kompotu

Składniki – Bita śmietana:
– 1/2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
– 2 łyżki brązowego cukru pudru
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Spód:
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej i mieszamy tak, żeby mąka roztarła się z tłuszczem. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy by składniki się połączyły, dodajemy śmietanki sojowej i jeszcze raz mieszamy. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, lekko rozwałkowujemy tak, by wyłożyć je w silikonowe tortownice, pozostawiając centymetrowe brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem, by nie porobiły się pęcherze podczas pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na około 20 minut. W trakcie gdy tarta się piecze przygotowujemy krem czekoladowy.

Krem czekoladowy do tarty:
Tofu miksujemy w mikserze na idealnie gładką masę, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Gdy składniki się dokładnie połączą dodajemy kakao, wodę różaną i jeszcze raz miksujemy na jednolitą masę. Drobno siekamy orzechy i podprażamy je na patelni, następnie przygotowujemy bitą śmietanę.

Bita śmietana:
Schłodzone mleko kokosowe ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Do upieczonego i schłodzonego spodu na tartę nakładamy trochę kremu czekoladowego, układamy na nim wiśnie i podprażone orzechy, przykrywamy resztą kremu, po wierzchu smarujemy bitą śmietaną. Posypujemy wiórkami utartej gorzkiej czekolady.

Smacznego i na zdrowie!

18.05.2014

source

(16518)

FOODporn.pl 18. „Czekoladowa tarta” – bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku

About The Author
-