About The Author
-

32 komentarze

  • Wanda Maria Roszak
    Reply

    Dziekuje Haniu za przepyszna zupke , przez tyle lat nie wiedzialam ze w jest taka zupka z dyni na inny sposob, kiedys dawno temu jadlam inna, a takze za inne przepisy, ryz itd.

  • koparix
    Reply

    Mała dygresja :Haniu mam do czynienia na co dzień z polem elektro-magnetycznym i wiem jak silne objawy sama po sobie (skutki uboczne) wywołuje u człowieka) , stosuje się je leczniczo w fizykoterapii ale jak w każdej terapii są wskazania i przeciwwskazania. Głównym przeciwwskazaniem są nowotwory różnego typu !! Jakby nie patrzeć to mikrofala emituje takie pole , nie ma niepodważalnych dowodów , że mikrofala jest rakotwórcza. Jednak są prowadzone niezależne badania wedle, których promieniowanie emitowane przez kuchenki mikrofalowe (powyżej 3 mW/cm)  jest szkodliwe dla komórek i systemu odpornościowego człowieka.  Każda dawka promieniowania mikrofalowego jest szkodliwa, a normy często bardzo liberalne nie są przestrzegane przez wszystkich producentów. To temat kontrowersyjny .mikrofale mają wielu zwolenników. Rozważ za i przeciw ;) ps. No ale zupa z dyni jest bombowa ;)

  • Joanna Adamczyk
    Reply

    Bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Do tej pory nawet nie spoglądałam w kierunku dyni. W dzieciństwie wmuszano we mnie zupę mleczną z dynią. Była mdła, obrzydliwa. Twoja musi być pyszna, bo składniki jakie do niej dodajesz na to wskazują.Czas i prostota przygotowania  jeszcze bardziej za nią przemawiają. Jutro rozejrzę się, czy w ogóle dynia jest obecna na stoiskach warzywnych. Tak ją wyparłam ze swojej świadomości, że nie przypominam sobie żebym ją widziała. Jeśli znajdę, jutro serwuję krem z dyni, okraszony natką i groszkiem ptysiowym.

  • dasi70
    Reply

    tez taka robie , maz nigdy nie chcial nawet sprobowac ale w tym roku sprobowal i mu posmakowala , zrobilam ciasto dyniowe i lody dyniowe ,to sa obowiazkowe dania na halloween , pozdrawiam z belfastu 

  • ExtremeGrzes
    Reply

    W Wielkiej Brytanii bardzo często są kremy takie właśnie jak twój z dyni a nie typowe zupy… i szczerze? zwykłą zupę mogę litrami jeść i dalej będę głodny a taki krem bardzo zaspokaja głód :)

  • Beata
    Reply

    Haniu, ja tez robie zupe-krem z dyni, gotuje tez zupe-krem z porow, ale takiej laczonej wersji porowo-dyniowej jeszcze nie probowalam. Nie uzywam natomiast rosolow w kostkach, zamiast tego dodaje rozne warzywa-marchew, seler, korzen pietruszki, ziola itp.
    Dynia pieczona to jedno z moich ulubionych dan – kroje ja w dosc duza kostke, polewam marynata – mieszanka oliwy z octem balsamicznym, czosnkiem, ziolami i duza iloscia chili i pieke pod przykryciem przez ok. 40 minut w temp. 180 st., polecam, absolutna pycha :).
    Pozdrowiam Cie goraco i dziekuje za nowy przepis.

  • Witek
    Reply

    Niesamowite ze jesteś Hanku prawie codziennie , pyszna zdrowa zupa fajnie ze przypominasz . Pozdrowienia z wietrznej Polski Witek

  • Julia Caban
    Reply

    uwielbiam takie proste i szybkie przepisy! obawiałam się zrobić zupę dyniową, bo wydawało mi się, że to tyle roboty, a tu proszę! rewelacja :)

  • teresa blazusiak
    Reply

    Bedzie napewno pyszna.Podobnie gotowalam we Wloszech;Z dyni,cebuli ziemniaka i kostki rosolowej.doprawic do smaku.U nas w Polsce jest malo uzywana,a szkoda,bo zupa krem jest naprawde smaczna.Pozdrowionka Haniu,pa.

  • jackwar11
    Reply

    Dzięki za fajny przepis .Do tej pory to dynie jadałem na mleku a że za mlekiem nie przepadam więc nie było to moje ulubione danie :) Pozdrawiam .

  • uk574
    Reply

    Hehe, blenderowana zupa na styl USA-nski/zachodnioeuropejski :) 
    Dopiero teraz do Polski dociera ten trend na takie kremy – chociaz ja chyba wole "po tradycyjnemu"  :)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>