Dziś kontynuujemy temat rozgrzewających zup. W 20 minut dacie radę przygotować smaczną i pożywną zupę pomidorową z lanymi kluskami z rozmarynem.
Warto przećwiczyć ten przepis we własnej kuchni.
Przepis:
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
Zupa:
1 litr soku pomidorowego
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka wody
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego tamari
2 łyżki octu balsamicznego
oliwa z oliwek do polania zupy
Kluski:
1 gałązka świeżego rozmarynu
3/4 szklanki mąki jaglanej
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki siemienia lnianego
1/3 łyżeczki soli
woda
Sposób przygotowania:
Wodę z przyprawami łączymy z sokiem pomidorowym i zaczynamy gotować. W tym czasie mieszamy suche składniki na kluski, następnie dolewamy do nich wodę. Oderwane od łodyżki listki rozmarynu siekamy drobno, dorzucamy je do ciasta, które mieszamy, aż do uzyskania jednolitej i dość gęstej konsystencji.
Do zupy wlewamy mleko sojowe, mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym. Gdy całość będzie się gotowała, bierzemy do ręki miseczkę z ciastem na kluski, zanurzamy łyżkę w zupie, a następnie odrywamy kawałek ciasta i wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy. Czynność tę powtarzamy, aż ciasto się skończy, za każdym razem mocząc łyżkę w zupie. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, zupę gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Po czym nalewamy ją do talerzy i skrapiamy oliwą do smaku.
Smacznego i na zdrowie!
Kiedy nie masz czasu gotować, po inne potrawy zapraszamy do naszego sklepu:
Tym razem możecie jeszcze bardziej zapoznać się z technologiami zdrowego gotowania, które stosujemy w naszej kuchni:
26.02.2017
source
(3419)