Widząc na rynku piękny topinambur, nie mogliśmy się powstrzymać od ugotowania kolejnej zupy. Zapraszamy na przepyszny krem z dodatkiem gruszek.

Przepis:

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki:
– 1 kg topinamburu
– 30 dag gruszek
– 200 ml mleka kokosowego
– 5 dag ziaren słonecznika
– 2 łyżki sosu sojowego tamari
– 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1 szczypta przyprawy 5 smaków
– 1 szczypta curry
– 1/2 litra wody
– marynowany imbir do dekoracji
– świeża kolendra do dekoracji
– olej dyniowy do polania

Sposób przygotowania:
Umyty topinambur kroimy w plastry, gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki i następnie w cząstki. Wrzucamy je do gotującej się wody, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i
gotujemy do czasu, aż topinambur będzie miękki, następnie miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy i ponownie miksujemy. Nalewamy na talerze i dekorujemy posiekanym
marynowanym imbirem i kolendrą. Polewamy olejem dyniowym i możemy jeść.

Smacznego i na zdrowie!

20.11.2016

source

(5341)

FOODporn.pl 155. "Zupa krem z topinamburu z gruszką" – bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku

About The Author
-