Pierwsze przymrozki ju偶 za nami, zatem najlepszy czas, by zabra膰 si臋 za gotowanie rozgrzewaj膮cych zup.

Przepis:

Czas przygotowania: 30 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Ilo艣膰: 4 porcje

Sk艂adniki:
– 1/2 kg brukwi
– 1/2 kg dyni
– 15 dag pietruszki
– 1 szklanka ciecierzycy
– 2 li艣cie jarmu偶u
– 10 dag suszonych w臋dzonych 艣liwek
– 3 艂y偶ki sosu sojowego tamari
– 1 艂y偶ka pokrojonego 艣wie偶ego imbiru
– 1 czubata 艂y偶ka mas艂a orzechowego
– 2 艂y偶eczki majeranku
– 1 艂y偶ka oleju dyniowego
– 1/4 艂y偶eczki przyprawy „5 smak贸w”
– 1/4 艂y偶eczki curry
– 2 litry wody
– s贸l do smaku

Spos贸b przygotowania:
Ciecierzyc臋 zalewamy na noc wod膮, kt贸r膮 rano odlewamy. Zalewamy j膮 nast臋pnie 1 litrem wody i gotujemy pod przykryciem do mi臋kko艣ci tj. ok. 1,5 godziny, chyba, 偶e u偶yjemy pokrywy
szybkowarowej, to czas gotowania skraca si臋 o po艂ow臋. Nast臋pnie dolewamy 1 litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Brukiew i dyni臋 kroimy w drobn膮 kostk臋, je艣li u偶ywamy Hokkaido to nie musimy jej obiera膰 ze sk贸rki. Pietruszk臋 kroimy w plasterki, a w臋dzon膮 艣liwk臋 w paski. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy przez 10 minut, nast臋pnie dodajemy posiekany drobno imbir, natk臋 pietruszki oraz pokrojone wraz z 艂ody偶k膮 li艣cie jarmu偶u. Dodajemy
wszystkie przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Do miseczki z mas艂em orzechowym wlewamy odrobin臋 zupy i dok艂adnie mieszamy. Zup臋 zdejmujemy z palnika
i dolewamy do niej przygotowanego zaczynu z mas艂a orzechowego. Ca艂o艣膰 mieszamy, nalewamy do talerzy i polewamy po wierchu olejem dyniowym.

Smacznego i na zdrowie!

06.11.2016

source

(2351)

FOODporn.pl 153. "Zupa z jesiennych warzyw" – bezglutenowa kuchnia wega艅ska – Atelier Smaku odcinek 153

About The Author
-