Dzi艣 serwujemy pierwsz膮 jesienn膮 zup臋 – krem z dyni z daktylami. Delikatna, aksamitna i delikatnie s艂odka. Warto spr贸bowa膰!

Przepis:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilo艣膰: 5 porcji

Sk艂adniki:
– 1 kg dyni hokkaido
– 10 dag daktyli bez pestek
– 200 ml mleka kokosowego
– 1/2 艂y偶eczki kardamonu
– 1 szczypta szafranu
– 1/3 艂y偶eczki kurkumy
– 2 szklanki wody
– 1/2 艂y偶eczki soli
– olej sezamowy do polania

Spos贸b przygotowania:
Dyni臋 pozbawiamy pestek i kroimy w kostk臋. Je偶eli jest to dynia hokkaido nie musimy obiera膰 sk贸rki. Mi臋kko艣膰 sk贸rki najlepiej sprawdzi膰 przebijaj膮c j膮 paznokciem. Je偶eli da si臋 j膮 przebi膰, to z innych gatunk贸w dyni te偶 nie trzeba zdejmowa膰 sk贸rki. Do naczynia wlewamy na pocz膮tku szklank臋 wody, dorzucamy dyni臋 i daktyle i gotujemy pod przykryciem a偶 dynia zmi臋knie. Dodajemy przyprawy, mleko kokosowe i miksujemy. Je偶eli zupa b臋dzie zbyt g臋sta dodajemy jeszcze szklank臋 lub wi臋cej wody i jeszcze raz miksujemy. Zup臋 podajemy na gor膮co, skropion膮 olejem sezamowym.

Smacznego i na zdrowie!

02.10.2016

source

(2359)

FOODporn.pl 148. "Zupa krem z dyni i daktyli" – bezglutenowa kuchnia wega艅ska Atelier Smaku

About The Author
-