Dziś serwujemy pierwszą jesienną zupę – krem z dyni z daktylami. Delikatna, aksamitna i delikatnie słodka. Warto spróbować!

Przepis:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 5 porcji

Składniki:
– 1 kg dyni hokkaido
– 10 dag daktyli bez pestek
– 200 ml mleka kokosowego
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– 1 szczypta szafranu
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 2 szklanki wody
– 1/2 łyżeczki soli
– olej sezamowy do polania

Sposób przygotowania:
Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Jeżeli jest to dynia hokkaido nie musimy obierać skórki. Miękkość skórki najlepiej sprawdzić przebijając ją paznokciem. Jeżeli da się ją przebić, to z innych gatunków dyni też nie trzeba zdejmować skórki. Do naczynia wlewamy na początku szklankę wody, dorzucamy dynię i daktyle i gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie. Dodajemy przyprawy, mleko kokosowe i miksujemy. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze szklankę lub więcej wody i jeszcze raz miksujemy. Zupę podajemy na gorąco, skropioną olejem sezamowym.

Smacznego i na zdrowie!

02.10.2016

source

(2359)

FOODporn.pl 148. "Zupa krem z dyni i daktyli" – bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku

About The Author
-

2 komentarze

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>