W czasie zimowych chłodów idealnym daniem będzie prosta i rozgrzewająca zupa.

Atelier Smaku zaprasza do kuchni.

Przepis:

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: kilka porcji

Składniki:
– 2 ziemniaki
– 1 papryka
– 1 marchewka
– 1/2 brokuła
– 1/2 pietruszki
– 1 łyżka utartego korzenia imbiru
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka oleju z pestek dyni
– sok z ok. 1 cytryny do smaku
– 1 łyżeczka zmielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1,5 l wody

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plastry oraz paprykę pokrojoną w kostkę, a także pokrojone różyczki brokuła. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę tak, by warzywa wolno się gotowały zachowując swój smak i były kruche. Po ok. 20 minutach dodajemy przyprawy, utarty na tarce imbir, sól i sok z cytryny. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 3-5 minut, a następnie nalewamy zupę do talerzy i dodajemy do niej olejku z pestek dyni.

Smacznego i na zdrowie!

24.01.2016

source

(5255)

FOODporn.pl 108. „Rozgrzewająca zupa z warzyw”- bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku

About The Author
-