Sprawdź przepis Karola Okrasy na przekąski sylwestrowe –
SUBSKRYBUJ –
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

SKŁADNIKI:
MUFFINY
200 g mąki pszennej, przesianej
1,5-2 łyżeczek proszku do pieczenia
4 łyżki cukru 100 ml mleka
1 limonka, sparzona i wyszorowana
3 jaja
1/2 łyżeczki startego imbiru
200 g masła
300 g upieczonych buraków w skórce, obranych, drobno startych
150 g koziego sera 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w drobną kosteczkę
KOKTAJL
500 g krewetek gotowanych, pozbawionych główek i pancerza, z pozostawionymi ogonkami
2 dojrzałe awokado, umyte
1 ostra papryczka, umyta, pozbawiona gniazd nasiennych, drobno posiekana
2 limonki, sparzone i wyszorowane
100 g serka śmietankowego Fromello
garść świeżej kolendry, umytej
sól
czarny pieprz
oliwa z oliwek
1 pomarańcza, sparzona i wyszorowana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki majonezu
TARTA
Ciasto:
250 g mąki pszennej (oraz niewielka ilość do podsypania ciasta)
150 g zmrożonego masła, pokrojonego na mniejsze kostki 50 g kaszy gryczanej, sypkiej, zmielonej
szczypta soli
2 małe lub 1 duże żółtko
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
Farsz:
300 ml słodkiej śmietanki
4 żółtka
100 g sera cheddar, grubo startego
140 g suszonych pomidorów, posiekanych
100 g koziego sera
100 g zielonych oliwek
1 cytryna, sparzona i wyszorowana
sól i pieprz

Śledź naszą ofertę –
Odwiedź Kuchnię Lidla –
Polub nas na Facebooku –
Nasz Instagram –
Przypnij nas –

source

(39200)

FOODporn.pl ?? Przekąski sylwestrowe – Karol Okrasa – Przepisy Kuchni Lidla

About The Author
-

3 komentarze

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>