Babka Wielkanocna przepis świąteczny Subskrybuj kanał i codziennie odkrywaj nowe słodkości: Babka Wielkanocna czyli Babka Drożdżowa z rodzynkami to pewny i sprawdzony domowy przepis na smaczne drożdżowe ciasto świąteczne. Babka jest bardzo pulchne, delikatne i o wiele lepsze niż taka ze sklepu. Gotową drożdżówkę można polać lukrem królewskim lub nasączyć syropem cytrynowym – obie wersje są bardzo smaczne. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych i najlepiej mi smakuje ze szklaneczką ciepłego mleka. To kolejne przepisy na wielkanocne wypieki. Dziś tradycyjna babka wielkanocna. Osobiście nie przepadam za babkami piaskowymi i na Wielkanoc najczęściej piekę Babki Drożdżowe z rodzynkami ;)

Znajdziesz nas na:

Stronie:
Chcecie Koszulki Deserek.TV?:
Facebook:
Google+:

Babka Wielkanocna | Babka Drożdżowa
Składniki:
– drożdże 50 g,
– jajko 1 szt.
– rodzynki 150 g,
– drobny cukier 1/2 szklanki,
– roztopione masło 125 g,
– mąka pszenna 3 1/2 szklanki,
– roztrzepane żółtka 6 szt.,
– szczypta soli,
– letnie mleko 1 szklanka,
– olejek cytrynowy 2 łyżeczki,
– lukier do polania,

Składniki na Syrop Cytrynowy
– 2 łyżeczki cukru
– sok z 2 cytryn
– 3-4 łyżki wody

Krok 1
Do połowy wysokości szklanki wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże. 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki – mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 15-20 min. aż drożdże zaczną pracować .

Krok 2
W kolejnym kroku mąkę przesiewamy przez sito, a następnie dodajemy do niej pozostała ilość cukru, 6 rozmąconych żółtek, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, 1 całe jajko, pozostałe letnie mleko oraz olejek cytrynowy — całość mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia — ciasto musi podwoić swoja objętość – ok. 2 – 2,5 godziny

Krok 3
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz. Dłonie smarujemy olejem i jeszcze przez chwile wyrabiamy.

Krok 4
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia — jeżeli mamy formę do „babki” to smarujemy olejem i oprószamy tartą bułką i wykładamy wyrobione ciasto do 1/3 wysokości formy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie — ciasto powinno wyrosnąć po brzegi formy. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. — pieczemy do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia bo ciasto będzie wysuszone.
Krok 5
Gotowe ciasto pozostawić na 10 min. w formie, następnie je wyjąć i pozostawić na kratce do wystudzenia. Jeszcze letnie ciasto polać lukrem królewskim lub wcześniej nasączyć syropem cytrynowym i następnie polać lukrem.

Zobacz inne filmy:
Seromakowiec:
————————————————————————————-
Drożdżowe Ciasto Sypane:
————————————————————————————-
Szarlotka z Pianką:
————————————————————————————-
Makowiec Sułtański:
————————————————————————————-
Makowiec na Biszkopcie:
————————————————————————————-
Ciasto Cynamonowe – Cynamonowiec:
————————————————————————————-
Murzynek :
————————————————————————————-

source

(24391)

FOODporn.pl █▬█ █ ▀█▀ Babka Wielkanocna | Babka Drożdżowa przepis