Przepis na przepyszną zupę z grzybów suszonych, polecam na Wigilię, smacznego !!!
Składniki:
– ok. 50 g grzybów suszonych ( borowiki, podgrzybki itp.)
– 1 średnia marchewka
– 1 mała pietruszka
– mały kawałek selera
– mały kawałek pora
– 2 średnie cebule
– ok. 1,5-2 l bulionu drobiowo-wołowego z kostki lub grzybowego
– 2-3 łyżki masła + 2-3 łyżki oleju
– 1-2 łyżki posiekanego koperku
– ok. 100 ml śmietany 18% ( do zup)
– 1 łyżka mąki
– 100-150 g drobnego makaronu
– pieprz do smaku
Przygotowanie:
• grzyby zalewam letnią przegotowaną wodą i zostawiam do namoknięcia na ok. 12 godz.
• umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę i seler trę na tarce o grubych oczkach, pora kroję w kostkę
• warzywa zalewam bulionem i gotuję do miękkości
• obraną cebulę kroję w kostkę i podsmażam ma maśle i oleju
• grzyby odcedzam ( wodę z moczenia zachowuję ) i kroję na drobne kawałki
• do cebuli dodaję grzyby, chwilę razem podsmażam i dodaję do gotujących się warzyw, dolewam też wodę z moczenia grzybów, gotuję kilka minut
• w osobnym garnku gotuję i odcedzam makaron
• śmietanę mieszam z mąką dodaję 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszam i dolewam do zupy
• zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem
• podaję z makaronem posypaną koperkiem

source

(6353)

FOODporn.pl Zupa grzybowa z suszonych grzybów (wigilijna)

About The Author
-

2 komentarze

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>